Ga verder naar de inhoud

Hoe werkt de nieuwe Stedelijke Herstel Hub Elektro in Leuven?

8 februari 2024

Weeral een elektro toestel kapot? Wil je voor een herstelling snel geholpen worden en liefst op afspraak zodat je niet moet wachten. Dan is de Herstel Hub iets voor jou.

In dit artikel leggen we uit waarom dit nieuw herstelinitiatief van VZW Maakbaar Leuven er gekomen is.

Sharepair news
HH Banner Youtube01

Weer een toestel kapot? Kom dan naar de elektrodokter in de Maakleerplek aan de Vaart in Leuven! VZW Maakbaar Leuven start in 2024 met een nieuwe stedelijke hersteldienst elektro die wekelijks beschikbaar is voor de herstellingen van klein huishoudelijk elektro.

Hiermee willen we de e-waste afvalberg verder verkleinen. Tijdens de opstart is deze dienst op basis van een vrije bijdrage. Later experimenteren we met giften, lidgelden of abonnementsformules.

Maar wat is de Herstel Hub nu precies? Hoe werkt het? Wat is het verschil met een klassiek repair café? Dit alles en meer, leggen we in dit artikel uit. Dit artikel is bedoeld om meer informatie te geven aan bezoekers, herstellers en iedereen die er meer over wilt weten.

De Herstel Hub: Een definitie.

De volgende definitie is een korte samenvatting van de dienst.

Met de nieuwe Herstel Hub testen we de economische haalbaarheid, ook businessmodel genoemd, om tegen een vorm van betaling een stedelijke hersteldienst op te zetten. Deze dienst richt zich op kleine elektrotoestellen waarvoor er vandaag geen betaalbare commerciële herstelalternatieven bestaan.

In eerste instantie proberen we ervaren vrijwilligers te motiveren om deze te bemensen. Daarnaast leiden we in deze hub nieuwe herstellers hands-on op. De ervaren hersteller coacht de herstellers in opleiding met zijn expertise. Zo herstellen we niet alleen toestellen, maar leiden we ook nieuwe mensen op.

Deze dienst willen we professionele omkaderen. Dat kost natuurlijk geld voor o.a.: Een professionele coördinator, huur van een locatie, en vrijwilligersvergoedingen. Op basis van giften, lidgelden of abonnementsformules willen we testen in hoeverre deze dienst break-even kan draaien of niet.

Via deze hands-on aanpak testen we uit welke bijkomende overheidsvergoedingen er eventueel per toestel nodig zijn voor de economische haalbaarheid van deze dienst.

Hoe werkt de Herstel Hub elektro?

Dat is eenvoudig.

1. Lees de huisregels HIER

2. Ben je akkoord met de huisregels kies dan een tijdsslot HIER

3. Kom met je toestel naar de maakleerplek in de Vaartkom: Stapelhuisstraat 13, 3000 Leuven

4.. Voor deze dienst vragen we een vrije bijdrage.

Net zoals een escape room, proberen we samen het toestel te herstellen binnen de 60 min. Lukt dit niet dan geven we een advies of bespreken we wat we nog kunnen doen.

Ben je handig maar heb je niet de nodige werktuigen? Of ontbreek je wat kennis of durf? Geen probleem, dan staan ingerichte werkbanken voor je klaar om onder het toeziend oog van een aanwezige ervaren hersteller zelf aan de slag te gaan.

Let op! Niet alle toestellen zijn toegelaten. Lees even verder...

Wat is het verschil met een klassiek repair café?

Dit zijn de belangrijkste verschillen.

Wekelijks bereikbaar: De Herstel Hub is wekelijks bereikbaar, terwijl een repair café meestal om de 3-4 maanden op een bepaalde locatie doorgaat.

Minder wachten: Als je naar de Herstel Hub komt boek je een tijdslot van 1 uur. Je moet dus nooit lang wachten. Bij een herstel café moet je je buurt afwachten binnen typisch 3 uur.

Ervaren herstellers: We willen erover waken dat er altijd minstens 1 tot 2 ervaren herstellers aanwezig zijn. Deze hersteller overziet de herstellingen en stuurt eventueel minder ervaren herstellers aan die zo hands-on leren repareren.

Niet alle toestellen: In een repair café kan je met van alles terecht, De Herstel Hub specialiseert zich om een beperkte set van toestel categorieën.

Niet gratis: Om de kosten te dekken willen we een vergoeding vragen.

Welke toestellen komen concreet in aanmerking?

Enkel de volgende toestellen zijn toegelaten. De algemene regel is dat een toestel altijd draagbaar moet zijn door 1 persoon, anders is het sowieso te groot.

  • Huishoudelijk: Stofzuigers, strijkijzers, eenvoudige koffieapparaten (geen volautomatische bonenmalers en zetters), verlichting, water en andere kokers, broodroosters, keukenmachines, klokken en wekkers.
  • Beeld en geluid: Radio’s, cd-spelers en platenspelers
  • Gereedschappen: Boormachines en snoeimachines

Andere toestellen komen op dit moment niet in aanmerking voor de Herstel Hub. Deze lijst in onderhevig aan veranderingen en voortschrijdende inzichten.

Waarom komen niet alle kleine toestellen in aanmerking?

De repair Hub Elektro gaat niet zomaar alle toestellen herstellen. Hiervoor zijn er verschillende redenen. Wat volgt zijn de belangrijkste redenen waarom we een specifieke focus nemen.

Geen commercieel alternatief: We willen toestellen herstellen waarvoor vandaag geen commercieel betaalbaar alternatief is. Betaalbaar is natuurlijk afhankelijk van je eigen financiële situatie. Maar wij willen vooral niet de concurrentie opzoeken. In de praktijk kom je dan automatisch bij de goedkopere toestellen (+- < 350 euro) uit.

Less is more: Je kan niet alles goed doen. Focus is belangrijk voor een betere dienst. Ondersteunen van beperkte productgroepen zorgt voor specialisatie en dat betekent meer herstel, een beter advies en de mogelijkheid om wisselstukken de verzamelen. Dit resulteert volgens ons in meer tevreden klanten.

Functionele relevantie: Wie zijn wij om te zeggen welk toestel functioneel relevant is. Maar toch willen we ons prioriteren op toestel die veel mensen hebben en die over het algemeen een dagdagelijkse nood invullen. We denken hiervoor aan: Stofzuigers, lampen, strijkijzers, koffiemachines, broodroosters, snoeimachines, etc... . We blijven weg van 'gadgets', puur emotionele herstellingen, technologieën die achterhaald zijn en toestellen die een slechte energie rating hebben.

Veel aangeboden in repair cafés: We kijken ook wat er veel wordt aangeboden in de repair cafés.

Waarom is deze stedelijke Herstel Hub er gekomen?

Vanuit onze missie voor meer lokaal herstel aanbod: Binnen Maakbaar Leuven zijn we steeds op zoek naar meer lokale herstellingen en meer hergebruik. We verkennen daarom nieuwe hands-on herstelmodellen, waaronder de Herstel Hub.

In het kader van een gesubsidieerd project: De Herstel Hub start op in het kader van een gesubsidieerd project, waar we met verschillende partners kijken (o.a. Vlaio, Vites, Repair&Share, De Kringwinkel, Vanden Borre en Herwin) hoe ieder vanuit zijn sterkte kan zorgen voor meer re-use en herstel. Het is vanuit deze middelen dat we op een professionele manier nieuwe herstelinitiatieven kunnen opstarten. Voor de herstelinitiatieven die aanslaan willen we ervoor zorgen dat ze ook kunnen blijven bestaan eens de projectmiddelen op zijn. We willen ze dus verankeren in de samenleving.

Voor een alternatief op de repair cafés: De repair cafés zullen relevant blijven. Ze zijn gratis en gedragen door vele vrijwilligers. Je kan er ook met van alles terecht. Maar we weten ook dat ze voor vele mensen een drempel kunnen vormen omwille van verschillende redenen. Ze zijn vaak in het weekend, je moet er soms lang wachten en ze worden vaak slechts om de 3-4 maanden georganiseerd. Met de Herstel Hub willen we een wekelijks bereikbaar stedelijk herstelinitiatief aanbieden waartegenover een bepaalde betalingsformule zal staan. Hiermee differentiëren we ons aanbod en ons doelpubliek.

Wie komt in aanmerking als hersteller in de Herstel Hub?

Voor de stedelijke Herstel Hub zijn we steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers.

We zijn op zoek naar zowel zeer ervaren herstellers als naar beginnende herstellers. Het is de bedoeling dat de ervaren hersteller de rol van coach neemt en zo de beginners zeer hands-on de kneepjes van het vak leert.

We zijn op zoek naar mensen met de volgende eigenschappen.

  • Vriendelijk en communicatief: Je houdt ervan mensen te woord te staan in de context van een herstelling en samen met hen het probleem te bekijken. Je probeert steeds om op een eenvoudige manier technische problemen en analyses uit te leggen.
  • Liefde voor repair: Je houdt ervan dingen kwalitatief te ontleden en uit elkaar te draaien. Je vindt het fijn als je iemand hebt kunnen helpen met een herstelling.
  • Teamspeler: Je helpt graag collega's herstellers en je leert graag bij van andere herstellers.

Voor de ervaren herstellers zoeken we aanvullende de volgende eigenschappen:

  • Ervaring opgedaan in repair cafés: Ervaren hersteller hebben voldoende ervaring opgedaan tijdens verschillende repair cafés en daarnaast.
  • YouTube is je wereld: YouTube is één van de beste bronnen voor hulp bij heel veel problemen en herstellingen. Voordat je iets opendraait is je eerste reflex om wat online opzoekingen te doen o.a. via YouTube of andere kanalen. Daarnaast hou je ervan herstel filmpjes op YouTube te bekijken
  • Hersteller thuis: Als ervaren hersteller Bij je familie en vrienden ben je gekend als de persoon die van alles kan maken.
  • Zin voor coaching: Je vindt het OK om niet zelf de volledige herstelling te doen, maar andere herstellers te begeleiden. Je staat open voor een coachende rol en je vindt het fijn om je kennis door te geven.

Wil jij als vrijwilliger komen helpen in de herstel hub, stuur ons dan een mailtje en we plannen een verkennend gesprek in: herstelhubelektro@maakbaarleuven.be

Meer herstelnieuws

Vacature: Community Bouwer (part-time, 50%)

Vacature: Community Bouwer (part-time, 50%)

14/02/24

Wil jij een boost geven aan de circulaire transitie in Leuven? Wil je burgers en organisaties actief betrekken bij de repairbeweging? Stel je dan kandidaat.

Online stofzuiger diagnose en herstel dienst.

Online stofzuiger diagnose en herstel dienst.

08/02/24

Laat je defecte stofzuiger online herstellen. Via telefoon of whatsapp fixen we je stofzuiger.

Word hersteller

Word hersteller

14/02/22
Ben jij een handige Harry? Of misschien wel een ingenieuze Ingrid? Bij Maakbaar Leuven zijn wij altijd op zoek naar vrijwilligers die graag…